Herregud, hvorfor er du i Frankrike a? DEL 1 (Tyra)

Herregud, hvorfor er du i Frankrike a? DEL 1

Guide for å fortså livet mitt - Del 1

Siden det kanskje er noen som ikke har lest bloggen før eller noen som kanskje ikke helt har skjønt hva jeg holder på med, tenkte jeg å skrive et innlegg om hva jeg gjør i Frankrike. Dette kan kanskje også være nyttig for folk som har tenkt til å søke eller som har kommet inn :) Men etter over to år i Frankrike får jeg fortsatt spørsmål fra venner om hvordan opplegget fungerer, så da er det sikkert på tide med et litt langt innlegg om slikt og sånt. 

Gjennom FIVAI reiste jeg til Bayeux i Normandie for tre år siden. Vi var fem jenter som kom inn etter en søknadsprossess med skriftlig søknad og intervju. Hvis dere kjenner til UWC så er det omtrent samme søknadsprosses, det er FIVAI som styrer med det òg. I Bayeux er det bare jenter som kommer inn og det kommer inn inntil seks jenter hvert skoleår. Det samme opplegget finnes i Lyon (8 nye jenter hvert år) og Rouen ( 8 nye gutter hvert år). Man kan komme med ønsker, men man kan ikke selv bestemme om man vil gå i Lyon eller i Bayeux, det er det opptakskomitéen som bestemmer. Guttene kommer selvfølgelig automatisk til Rouen. 

Forkurs: 

Før vi drar ned til byene vi skal til er alle som skal begynne i førsteklasse i Frankrike på forkurs i Oslo i fire uker i august. Her er Bayeux- og Lyon-jentene og Rouenguttene samlet, sammen med alle elevene som skal gå ett år på skole i Frankrike og de som skal gå kokkelinje. Vi er derfor en del elever som er like spente alle sammen. Jeg hadde det kjempegøy på forkurset, man blir kjent med så mange nye i akkurat samme situasjon som en selv og det er alltid god stemning selv om vi er på skolen. Man blir delt inn i klasser ut i fra om man har hatt fransk før eller ikke. Det er mye mer å si, men jeg tror en annen frankrike-blogger skrev om dette, skal prøve å finne innlegget senere! 

Første året/ Seconde: 

Et par dager før skolestart i september reiser alle ned til Frankrike sammen. Alt jeg forteller etter dette kommer til å være om Bayeux for det er det jeg kjenner best til (ikke overraskende). 

Første uken bor man hos vertsfamilien sin. Alle har en vertsfamilie hver som man bor hos hver helg i seconde (førsteklasse på fransk). I hverdagene bor man på internat på rom med de andre norkse jentene på kullet. Internatet ligger på en skole som er 10 minutter unna den skolen man går på i førsteklasse og eventuelt andre og tredjeklasse, avhengig av hvilken linje man velger. 

Det første trimesteret (fra september til november/desember) har man en del ekstra franskundervisning og har ikke alle skoletimer sammen med den franske klassen. I andre og tredje trimester har man alle timer med klassen, i tillegg til et par hjelpetimer i fransk i uken. I Bayeux går alle de norske førsteklassingene i samme klasse, men i de andre byene er det noen ganger 2-4 norske i hver klasse tror jeg. 

Man lærer utrolig mye, veldig fort i løpet av seconde. Det er veldig mye å ta inn og veldig mange nye inntrykk. Man blir nesten sjokkert over hvor store forskjeller det kan være mellom to Europeiske land, og man innser fort at kulturen er helt annerledes i Frankrike og det er mye å tilpasse seg. Men man merker også at det er utrolig mye som er likt! Franskmenn hører på de samme amerikanske sangene og ser de samme filmene som nordmenn. Ungdom er ungdom her også og man finner fort ut at man kan ha mye til felles med franske folk selv om det er mye forskjellig. 

Hvordan man oppfatter seconde varierer veldig fra person til person. Personlig synes jeg det gikk veldig bra, selv om jeg var sliten til tider (det tar på å lære et nytt språk!). Noen får kanskje mer hjemlengsel enn andre og noen blir mer slitne, men på slutten av året kunne i alle fall jeg se tilbake på et utrolig innholdsrikt og morsomt år. Vi reiser på ferie til et annet sted i Frankrike med hele seksjonen i vinterferien og vårferien, og secondene reiser på Paristur i høstferien. Disse gjør året ekstra morsomt! 

Til slutt slenger jeg med noen bilder fra da jeg gikk i seconde: 

Dette er gruppen jeg var i på forkurset, det er folk som går/har gått på både treårig og ettårig: 

Her er kullet i Paris (no shit Sherlock) i høstferien:

Her er fra skiferie i Alpene: 

Dette er Kaja, Silje og meg i hovedgaten i Bayeux: 

Dette er et eksempel på rare ting vi (ok, jeg) fant på på internatet. Jeg hadde fåt kallenavnet Matchedronningen fordi jeg hadde en morgenkåpe som ikke matchet hverken tøflene eller håndkleet mitt, så jeg valgte å lage et outfitbilde der jeg tok på meg og lånte av andre det jeg fant som matchet minst mulig.: Jeg skal skrive om andre- og tredjeklasse, seksjonen, reisene osv. senere! Dere kommer til å vite alt om meg til slutt. 

 

 

4 kommentarer

Marthe :)

15.10.2012 kl.11:53

IIIH, mimrekos <3 Me likar :)

Fotografietmitt

18.10.2012 kl.16:13

Veldig nyttig, vurderer å søke til våren!

chrsitin

23.10.2012 kl.22:48

meningen å stå lavest til høyest påå andre bilde?

Tyra

29.10.2012 kl.20:43

chrsitin: kjempemeningen

Skriv en ny kommentar

Tyra

Tyra

19, Hurum

hits