Slik leser du til eksamen! (Tyra)

Slik leser du til eksamen!

Nå som det bare er tre uker til jeg har alle mine avsluttende eksamner, og siden jeg har litt erfaring fra tidligere opplevelser tenkte jeg å dele mine beste øve-triks med dere! 

Dette er en plan som fungerer når det er én uke igjen til eksamen. 

7 dager igjen: 

Åpne boken. Bla gjennom sidene og les innholdsfortegnelsen. Det er viktig å ha god oversikt over hva man må lære seg. 

Vet du sånn ca hva du skal lære nå? Har du fått et mildt hjerteinfarkt fordi du innser at du ikke husker noe av det læreren sa i timen og blir nødt til å lære alt på nytt? Hyperventilerer du i en papirpose? Da bør du ikke fortsette, det kan være farlig å puste for mye. Legg deg i sengen og slapp av, tenk på roser og fuglesang. Dagens øving er nå ferdig. 

Bruk kvelden på å lese deg opp på alle studiemulighetene som finnes. Det er kjempeinteressant å se hva du aldri kommer til å kunne gjøre når du stryker på eksamen om en uke. 

6 dager igjen: 

Begynn på begynnelsen. Det er lurt å lese gjennom det du allerede forhåpentligvis har øvd litt på fra før, så kan du heller komme tilbake til viktige punkter og pugging av for eksempel datoer, navn eller økonomiske systemer. Det viktigste er å forstå først. 

Har du lest én av 267 pensumsider? Er du sliten og tung i hodet og synes at det ikke er noe vits i å lese nå, for du kommer ikke til å huske det uansett? Da bør du ta en pause. Kjøp en pakke boller, sett deg i en god stol og oppdater deg på hva vennene dine (og alle de du la til i 6. klasse og ikke husker hvem er) gjør på Facebook for tiden. Det er viktig å ta litt pause også, hjernen trenger hvile for å lære. 

5 dager igjen: 

Sett deg ved et bord med god tilgang på dagslys. Lag noe digg. Les tre sider. Spis det digge du lagde. Stirr ut i luften og spis sakte. Glem at du egentlig leste. Gjenta 8 ganger. 

4 dager igjen: 

Gå på kino, på café og chill max. Du fant jo ut i går at det ikke var sååå mye å lære seg allikevel. Dessuten kan du nesten alt fra før. 

Les litt når du skal legge deg for å lette på din egentlig helt lette samvittighet. Oooog DER ringte noen på skype. Bruk resten av kvelden på å se styggest mulig ut. 

Hvis du hadde tenkt å ha modell som backup-yrke tror jeg du må revurdere den planen. Victoria har en secret: hun ringer deg ikke med det første. 

3 dager igjen: 

Lag noen avanserte husketeknikker og skjematiske oversikter over de vanskeligste tingene på pensum på et farget ark. Tegn en fin blomst i margen. Nei, den er ikke fin nok! Tegn en til. Derja, nesten. Tegn et par til for å øve deg. Oj, ikke mer plass til å skrive om da Hitler oppfant kristendommen i 1693. Jaja, sikkert ikke så viktig uansett. Veldig fine blomster da! Hvis du stryker på eksamen kan du jo alltids bli kunstner. 
2 dager igjen: 

Ta på hettegenser. Unn deg et glass multifruktjus og en Smørbukk for motivasjon. Sett deg godt til rette i sengen med boken på fanget. Begynn der du slapp sist du leste (åpne boken på side 3). Nå leser vi dere! Godt i gang! Yeah, husker alt! Åhh, dette var en myk seng. Ah, varm genser. Ikke mer jus. Hvordan kan jeg motivere meg nå? Ok, fokuser. Les, les, les, aha, aha, forstår, jepp, dette er et viktig punkt, jepp, dette husker jeg, lese, lese... zzzzzz. 

Ok. Der var den dagen over. 

1 dag igjen: 

Stå opp. Vær rolig og tenk at du ligger godt an til morgendagens prøve. Lag god frokost. Ta knekkebrødet ditt med svett gulost med deg til pulten og les. Innse at du burde begynt med dette før. Hat deg selv i tre minutter. Hat boken i fire minutter. Les i to minutter. Hat verden i fem minutter. 

Nå kan du stresse. Spesielt siden du har brukt 40 minutter av morgenen på unødvendige ting (trenger man egentlig å dusje mer enn én gang i uken? Er ikke dette med viktigheten av frokost bare en konspirasjonsteori Wasa har funnet opp?).

Bruk dagen på å lese. Nå snakker vi hardcore lesing. Dette er ikke tiden for å hvile, gutter! Nå er vi i kamp og det er bare å kjøre på. Hepp hepp! Boken skal være konstant åpen. Lag mat med boken åpen. Gå på do med boken åpen. Bruk et kvarter på å ta på deg buksen fordi du må holde boken åpen med den ene hånden. Dupp av uten å mene det med boken åpen. Stirr på en side i fem minutter til du får tilstedeværelsen din tilbake. 

Når du har kommet deg gjennom boken klokken 22.43 er du så sliten at du sovner med klærne på og glemmer at du egentlig er mer stresset enn Blåfar når han ser Rødnissejenten. 

Sov. 

Den sjebnesvangre dagen er her: 

Våkn. Stress. Si "faenfaenfaen jeg kan ikke en dritt" til deg selv. Styrt et glass vann. Ta på genseren vrang tre ganger. Slå deg selv litt i ansiktet for å våkne skikkelig. 

Dra til eksamenslokalet. Glem halvparten av tingene dine. Finn ut at det ikke var så farlig, men stress allikevel. TENK OM du trenger passer på norskeksamen. Geometri er et norsk ord er det ikke? Abrakadabra da? Nei? Faen, det var det du sa til deg selv: du kan ingenting! 

Trommevirvel. DER får du oppgaven din. Faen. 

Men hey. Du kan alt! Du bare skriver som om hånden din var Lynet McQueen. Wroom wroom liksom! Dritfort! Bare BÆM BÆM BÆM fakta etter fakta etter fakta som bygger opp gode argumenter plassert inn i en godt disponert tekst som du skriver helt etter tidskjema. Yeah, du rocker! 

Bruk resten av dagen på å tenke at du er konge av verden mens du sakte, men sikkert glemmer alt du har lært. 

Bruk de søvnløse nattetimene på å huske alt du glemte å skrive. 

 

Håper tipsene var til god hjelp og at dere følger dem til punkt og prikke. Lykke til på eksamen ;) <3 

 

Én kommentar

Tove

29.05.2013 kl.15:24

Ha-ha! Tror aldri jeg skal studere igjen!

Skriv en ny kommentar

Tyra

Tyra

20, Hurum

hits