Shoppestopp (Tyra)

Shoppestopp

Jeg har i de siste månedene hatt shoppestopp av klær, smykker, sko, vesker og alt sånt som er fint. Jeg liker å fortelle meg selv at det er fordi jeg ikke vil delta i bruk og kast-samfunnet vi lever i, og at det er bedre å arve, fikse eller gjenoppdage gamle klær. Dette er jo også delvis sant, men hovedgrunnen er, banalt nok, mangel på penger. 

Grunn to til at jeg ikke shopper er at jeg har pakket så mange ganger i livet nå at jeg har funnet ut at jeg kan overleve på fem yndlingsplagg. Hver gang jeg drar hjem på ferie, på helgetur eller på småturer tar jeg alltid med meg de samme klærne. Det varierer selvfølgelig litt med tanke på vær og temperatur, men i det store og det hele har jeg én genser, én olabukse, én skjorte, ett skjørt og én singlet jeg alltid har med meg og som passer til alt. Det kan jo bli litt kjedelig i lengden, men jeg har nok kjoler, topper, skjørt og bukser til å late som at jeg har en variert stil i hverdagen. 

Grunn nummer tre er at jeg ikke kan ha mange klær. Selv om jeg har det. Men hvis jeg hadde hatt fler hadde det vært mer å rydde opp. Og siden rommet mitt ender opp sånn her noen ganger, er det best å holde det til et minimum: 

La meg bare presisere for alle eventuelle framtidige kollektivpartnere: Jeg holder det veldig ryddig på kjøkken og stue, men på rommet mitt kan jeg slippe meg helt løs!!! Partyyyy. (Men rydder én gang i uken).

Grunn nummer fire til min ikke eksisterende shopping er at det er så slitsomt. Nå kommer jeg til å høres ut som en gammel dame, men det inntrykket har alle fra før uansett. Det er så slitsomt å traske rundt og kikke på klær og så er den ene kjolen finere enn den andre og etter å ha kikket på 40 kjoler som egentlig er litt fine blir mine estetiske sanser lammet og jeg klarer ikke skille Lady Gagas kjøttkjole fra Catherine, hertuginne av Cambridges brudekjole. Og så må man kle av og på seg hele tiden for å prøve klær som viser seg å ikke være fine. Og musikken er alltid fra VG-lista topp 1000 og det er sanger av en 25 år gammel jente med pipete stemme som synger om at hun ble dumpet satt til en komersiell og lystig melodi. Og når man kommer hjem må man bare legge seg strakt ut på sengen fordi føttene gjør vondt. 

Grunn nummer fem er at jeg alltid går hjemmefra med en idé om det perfekte plagget som ser akkurat ut som det jeg har designet inne i hodet. Jeg har sterk tro på at jeg skal finne det, men det gjør jeg aldri. Og hvis jeg gjør det så sitter det rart, er i feil farge eller koster 3000 kroner. Det å ha shoppestopp legger også et stort press på klærne og meg. For å bryte denne hellige sirkelen av ikke-shopping må liksom plagget være veldig fint. Det skal være så spesielt at ikke engang halvtom lommebok og god selvkontroll kan stoppe det fra å havne i en pose med hjem. Dette skjer så sjeldent at jeg nesten gir opp. Og hvis jeg ender opp med å kjøpe noe som jeg egentlig ikke vet om er verdt det, og som jeg angrer på med en gang jeg drar kortet i kassen, går jeg rundt og tenker om det var verdt pengene hver gang jeg bruker plagget (til jeg blir vant til det) og jeg klarer ikke nyte den egentlig veldig fine genseren. Da er det lettere med arvede kjoler der man bare kan tenke at "hadde ikke jeg brukt det, hadde den bare råtnet i en pappeske". 

Men så er det den ene gangen da. Den gangen man lurer på om det er verdt det, den gangen man finner en bukse som sitter perfekt, den gangen man har litt ekstra penger på kontoen. Og så finner man et plagg som ender opp med å brukes annenhver dag fordi det er så fint. Og så blir man så glad og føler seg så fin de tre første gangene man har det på fordi det er nytt og gøy og du føler deg som en ny og penere person. 

Og så blir buksen slapp og utvasket, genseren får albuemerker og hull i kanten, skjorten har mistet fire knapper på uheldige steder og singleten har ingen tråder igjen i kantene. Da anger man på at man kjøpte klær fra H&M og vurderer å kjøpe kvalitetsklær neste gang. Men der er vi tilbake til argument nummer 1 - jeg har ikke penger. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tyra

Tyra

20, Hurum

hits